Hartverwarmende Ieren ten onder in Griezmann-show

26 juni 2016, 17:10

Antoine Griezmann kan niet meer stuk in Frankrijk. De aanvaller van Atlético Madrid boog eigenhandig een 1-0 achterstand tegen Ierland om in een 2-1 overwinning. De Fransen, die opnieuw niet sterk speelden, houden zo kans op nieuw EK-succes in eigen land. De Ieren leken bijna een uur lang af te stevenen op een stunt, maar gaven in een tijdsbestek van tien minuten de zege weg door slecht verdedigen en de ontketende Griezmann.

De Fransen konden als groepswinnaar toeleven naar dit duel, waar de Ieren dankzij een late goal van Robert Brady tegen Italë in de achtste finale mochten aantreden. De ongewijzigde ploeg van Martin O'Neill leek daardoor vrijuit te kunnen spelen. De druk lag bij de Fransen die, ondanks het behalen van zeven punten, zonder veel glans door de poulefase kwamen. Ook had de defensie niet altijd een sterke indruk achtergelaten.

Het vroege tegendoelpunt spoorde de Fransen aan om meteen op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar de periode van druk op het doel van Darren Randolph duurde niet heel lang. De Ierse doelman stond telkens op de juiste plek na pogingen van Dmitri Payet en hoefde zich verder nauwelijks echt in te spannen. Zijn collega Lloris had meer zorgen omdat de defensie van Frankrijk opnieuw wankel oogde. Elke bal in de zestien door de Ieren, die best naar voren durfden, zorgde voor paniek. Cruciale ingrepen van Lloris bij een schot van Daryl Murphy voor rust en een voorzet van James McClean, bedoeld voor de vrijstaande Shane Long, voorkwamen de 0-2.

Daarmee had de Franse doelman belangrijker werk moeten verrichten dan Randolph. De Ierse doelman hoefde zich pas voor het eerst te strekken na een hard en laag afstandsschot van Blaise Matuidi. Als de Ieren deze defensieve prestatie konden volhouden was een stunt aanstaande in Lyon. Met de eerdere defensieve prestaties van kleine voetballanden als Noord-Ierland, Slowakije en IJsland was dat niet ondenkbaar, maar de Ieren konden die concentratie niet opbrengen. Binnen vijf minuten gaf de ploeg van Martin O'Neill de wedstrijd volledig uit handen. Eerst mocht Griezmann geheel vrij binnenkoppen na een voorzet van Sagna, vervolgens mocht de Atletico-vedette ook vogelvrij binnenschieten na een gewonnen kopduel van Giroud: 2-1.

De Fransen zullen er niet om malen. De opluchting over het bereiken van de kwartfinale zal groot zijn na opnieuw een moeizaam duel. Volgende week zondag is IJsland of Engeland de volgende tegenstander in het Stade de France.

[photo,98811,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen