Efficiënte Duitsers starten goed op het EK

12 juni 2016, 22:57   Bijgewerkt: 12 juni 2016, 23:32

Wereldkampioen Duitsland is uitstekend begonnen aan Euro 2016. De oosterburen waren de baas over tegenstander Oekraïne en gingen efficiënt om met de kansen. Shkodran Mustafi, vervanger van de geblesseerde Mats Hummels, scoorde voor rust, invaller Bastian Schweinsteiger besliste de wedstrijd in blessuretijd: 2-0. Duitsland pakt door de overwinning meteen de leiding in poule C van het EK.

Duitsland begon aan het toernooi zonder Philipp Lahm, Miroslav Klose en Per Mertesacker, die afscheid namen na het gewonnen WK van 2014. Bastian Schweinsteiger (115 interlands) en Lukas Podolski (128 caps) werden door Joachim Löw buiten de basiself gehouden. Mario Götze, matchwinner in de WK-finale en vaste bankzitter bij Bayern München, kreeg de voorkeur in de punt van de aanval boven spits Mario Gomez. Daarmee koos de Duitse bondscoach duidelijk voor fris en dynamisch voetbal met veel beweging . De backs, Jonas Hector en Benedikt Höwedes, speelden zelfs meer als buitenspelers dan als verdedigers.

Tegenstander Oekraïne had in de beginfase moeite om aan de bal te komen en liep vooral achter de Duitsers{image[310717][right-half][]} aan, zonder daarbij echte kansen weg te geven. Het kwartet aanvallers van Oekraïners, gecompleteerd door de jonge schaduwspits Viktor Kovalenko, was vooral druk om achter de verdedigers van Duitsland af te stoppen. Toch had de ploeg van Mykhailo Fomenko vroeg op voorsprong kunnen staan. Na de eerste uitbraak van Oekraïne mocht Yehven Konoplyanka aanleggen vanaf de rand van de zestien. Een geweldige save van Manuel Neuer voorkwam dat de bal in kruising verdween.

De doelman ontpopte zich, ondanks het overwicht van de Duitsers, tot uitblinker in de eerste helft. Het balbezit was voor onze oosterburen, de grote kansen voor Oekraïne. Na het waarschuwingsschot van Konoplyanka moest Neuer zich strekken om een kopbal van Yehven Khacheridi onder de lat weg te tikken. Toen de Duitse keeper wel gepasseerd werd haalde Jerome Boateng de bal van de lijn. De centrumverdediger voorkwam daarmee dat hij een voorzet van Konoplyanka, bedoeld voor spits Roman Zozulya, in eigen doel werkte. Zozulya had zonder de eerste ingreep van Boateng de bal in het lege doel kunnen schieten.

Waar Oekraïne geen gebruik maakte van de goede mogelijkheden die ze kregen, deed Duitsland dat wel. Patron Toni Kroos wist na twintig minuten Mustafi te vinden met een prachtige vrije trap, de centrumverdediger kwam los van zijn tegenstander en knikte de bal in de verre kruising: 1-0. Sami Khedira had de voorsprong zelfs kunnen verdubbelen na een geweldige dieptepass van Kroos, maar stuitte op Andriy Pyatov.

De defensie van de ploeg van Joachim Löw maakte in de tweede helft wel een zeer degelijke indruk waardoor de zege niet meer in gevaar leek te komen. Toch hielden de Duitse fans hun hart nog even vast toen Mustafi bijna de uitgelopen Neuer klopte met een kopbal terug. De bal verdween tot opluchting van alle Duitse aanwezigen net naast het doel. Het leidde nog wel een kort offensief in met de gevaarlijke corners van Konoplyanka. De wil om de gelijkmaker te scoren koste Oekraïne uiteindelijk de kop. Na een goed uitgevoerde counter via Mesut Özil mocht invaller Bastian Schweinsteger in de slotminuut het vonnis vellen: 2-0.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen