Groep F: drie figuranten in de grote Ronaldo-show

9 juni 2016, 12:55   Bijgewerkt: 9 juni 2016, 18:24

Nog één nachtje slapen en dan begint in Frankrijk de vijftiende editie van het EK voetbal. Voor het eerst sinds 1984, toen de Europese eindronde ook al in het wijnland werd gespeeld, is Oranje er niet bij. Niettemin is er genoeg om op vooruit te blikken. FCUpdate.nl gaat deze dagen alles zes de poules bij langs. Met in het laatste deel Groep F, waarin Portugal licht favoriet is maar de verschillen met IJsland, Hongarije en Oostenrijk niet heel groot zijn.

De historie van de landen op het EK voetbal

Voor de rest van de leden van Groep F geldt dat de landen zeer weinig EK-ervaring hebben. Hongarije deed twee keer eerder mee aan het eindtoernooi, maar daarvoor moeten we wel terug naar 1964 (derde plaats) en 1972 (vierde plaats). Oostenrijk heeft één deelname aan het EK achter haar naam staan. In 2008 was het land als organisator automatisch geplaatst. Een ticket voor de knock-outfase zat er toen niet in. IJsland is één van de vijf debutanten op het EK in Frankrijk. Het Scandinavische landje plaatste zich nog nooit, maar maakte de afgelopen jaren een mooie groei door.

Road to France

Hongarije eindigde als derde in de kwalificatiegroep met Noord-Ierland, Roemenië, Finland, Faeroër en Griekenland en verschalkte Noorwegen vervolgens in een tweeluik in de play-offs (0-1 winst en 2-1 winst). Het verhaal van IJsland is wel bekend. Mede dankzij twee overwinningen op het dolende Nederlands elftal (2-0 en 0-1) werden de Scandinaviërs achter Tsjechië en voor Turkije tweede in de poule. Opvallend: van de laatste twaalf interlands won IJsland er maar drie.

De blikvangers van de poule

In het team van Hongarije is Balázs Dzsudzsák doorgaans de man waar het om draait. De voormalig PSV'er moet zorgen voor aanvallende dreiging en doelpunten. Zoltán Gera is met zijn routine een belangrijke spil op het middenveld, maar wij zijn vooral benieuwd naar Adam Nagy. Dat is een bijtertje op het Hongaarse middenrif, die keihard werkt en een bepalende rol kan spelen in het positiespel. Het 20-jarige talent van Ferencváros heeft weinig balverlies en is een man van de intercepties.

David Alaba is de bekendste naam in de selectie van Oostenrijk, maar juist daarom bestaat de kans dat een speler als Julian Baumgartlinger onderbelicht blijft. Deze middenvelder knapt het vieze werk op en zorgt met zijn werklust en inzicht voor energie en balans in het elftal van bondscoach Marcel Koller. Christian Fuchs wil de lijn van zijn ongekende seizoen met Leicester City doortrekken op het EK en natuurlijk is het interessant om te kijken hoe ex-eredivisiespelers Marko Arnautovic en Marc Janko het gaan doen.

Verwachtingen

Voorspelling

1. Portugal

2. Oostenrijk

3. Hongarije

4. IJsland

[photo,93751,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen