Hiddink kijkt terug: "Geen spijt van dingen of fouten"

6 december 2015, 10:45

Na een periode van rust en bezinning heeft Guus Hiddink eindelijk zijn verhaal gedaan over de gang van zaken bij het Nederlands elftal. De ervaren oefenmeester beleefde een dramatische kwalificatiecampagne met Oranje en dat kostte hem de kop. De 69-jarige Varssevelder werd overladen met kritiek, maar heeft geen spijt van zijn belangrijkste keuzes en beslissingen.

Na de 0-2 overwinning bij Letland trok de fel bekritiseerde Hiddink zich even terug. "Meteen na Letland-uit naar mijn vakantieadres gegaan en daar ben ik vrij lang gebleven. Daardoor heb ik niet alles meegemaakt en gelezen. Alles viel koud op mijn dak", zegt de oud-bondscoach bij De Tafel van Kees. "Ik ben er afgelopen zomer behoorlijk ziek van geweest. Dat duurde weken. Ik viel in een gat."

Hiddink had de exit bij Oranje niet zien aankomen. "Nee. Het is haast een wet dat het na een succesvol WK moeilijk is voor een ploeg. Dat hebben Spanje en Duitsland ook ondervonden. Na de duels met Spanje en USA zaten we weer aan het stuur, we konden voor tweede plaats gaan. Dan valt het heel koud op je dak als je dan tijdens een bezoek wordt medegedeeld dat je niet meer op de bank zal zitten tegen IJsland. We hadden het gevoel dat het weer de goede kant op ging. We stonden op de derde plek, met wedstrijden tegen IJsland en Tsjechië op het programma. Het was moeilijk, maar we hadden wel weer de energie", aldus Hiddink.

Er werd door de buitenwacht vooral gezegd dat de benadering van Hiddink niet modern genoeg zou zijn. Ronald de Boer noemde zijn ideeën bijvoorbeeld 'gedateerd'. "Dat is niet leuk, maar iedereen mag kritiek geven", reageert Hiddink hierop. "Vlak daarvoor vroeg Ronald trouwens nog of ik tot 2022 bondscoach van Qatar wilde worden", voegt de ervaren trainer toe.

Terugkijkend op het hele Oranje-verhaal zou Hiddink achteraf niet echt anders gehandeld hebben. "Ik heb geen spijt van grote dingen die ik verkeerd zou hebben gedaan. Ik heb erover nagedacht, maar ik kan niet tot grote dingen komen die fout zijn gegaan. Het was geen kwestie van een verkeerd systeem, maar een kwestie van een verkeerde uitvoering", vindt Hiddink.

Of de carrière van Hiddink na het Oranje-debacle voorbij is, durft hij niet te zeggen. Hij staat nog wel open voor een nieuwe uitdaging. "Ik heb me hersteld en voel me lekker fris. Ik sta niet op alle deuren te kloppen, maar zolang ik voel dat ik nog een passie voor het spelletje heb, sta ik er wel voor open. Maar niet voor een hele lange periode", benadrukt Hiddink.

[photo,88423,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen