Groep C: Slowakije naar EK, play-offs voor Oekraïne

12 oktober 2015, 22:42   Bijgewerkt: 12 oktober 2015, 23:17

De schoonheidsprijs verdiende de 2-4 overwinning van Slowakije bij Luxemburg maandagavond niet echt, maar de drie punten hebben wel rechtstreekse toegang tot het EK 2016 in Frankrijk opgeleverd. De Slowaken wisten Oekraïne, dat in eigen land met 0-1 van Spanje verloor, voor te blijven in de strijd om plek twee. De Oekraïners zijn nu veroordeeld tot het spelen van play-offs.

In de jacht op de tweede plaats en de eventuele status als beste nummer drie wist Oekraïne dat het punten moest pakken tegen Spanje. De Oost-Europeanen creëerden aanvankelijk ook de meeste kansen tegen de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque, maar kwamen na 22 minuten spelen wel op achterstand. Mario Gaspar, de speler van Villarreal die zijn debuut maakte voor de Spaanse ploeg, knikte een voorzet van Thiago Alcantara keurig met een stuit binnen: 0-1.

Cesc Fabregas speelde zijn honderdste interland voor Spanje en kon dit jubileum bekronen met een doelpunt, maar slaagde er niet in om een door hem zelf afgedwongen penalty te benutten. Gek genoeg heeft de middenvelder van Chelsea, die veertien goals maakte voor Spanje, al zijn vier penalty's (buiten strafschoppenseries om) bij de nationale ploeg gemist. Overigens mocht de redding van doelman Andriy Pyatov er absoluut zijn. Na de misser van Fabregas drong Oekraïne lange tijd aan, maar tot een gelijkmaker kwam het niet. Daardoor is de brigade van bondscoach Mykhaylo Fomenko veroordeeld tot de play-offs.

Oekraïne is drie punten achter Slowakije geëindigd in Groep C, waardoor de Slowaken de vliegtickets naar Frankrijk kunnen boeken. De aanstaande EK-debutant zegevierde in een vreemde wedstrijd met 2-4 bij Luxemburg. Aanvoerder Marek Hamsik bracht het duel met een heerlijke goal tot leven, Willem II'er Adam Nemec en Robert Mak zorgden binnen een half uur voor een 0-3 stand. Vladimir Weiss zorgde voor een hattrick aan assists.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor de Slowaken, die voor de treffer van Hamsink 345 minuten zonder doelpunt waren, maar in de tweede helft werd het onverwacht nog spannend. Mario Mutsch schoot de 1-3 binnen en na een overtreding op Aurelién Joachim (ex-RKC Waalwijk) verzilverde Lars Gerson een penalty: 2-3. Met zijn tweede van de avond gooide Hamsik echter de wedstrijd in het slot. Het ging niet helemaal van harte, maar het Slowaakse feest was er niet minder om.

Wit-Rusland en Macedonië hielden elkaar op een doelpuntloos gelijkspel.