Zwitsers doen Slovenië pijn met spectaculaire comeback

Jw
5 september 2015, 22:54   Bijgewerkt: 5 september 2015, 23:14

Slovenië heeft zaterdagavond een hele zure nederlaag geleden tegen Zwitserland. De Zwitsers keken lange tijd tegen een 2-0 achterstand aan, maar knokten zich in de laatste tien minuten dapper helemaal terug. Door doelpunten van de invallers Josip Drmic (twee keer) en Valentin Stocker gingen de Slovenen alsnog met niets naar huis. Zwitserland doet hele goede zaken op weg naar het EK 2016.

Reden tot onderschatting was er niet voor Zwitserland, want eerder in de kwalificatiereeks was Slovenië al te sterk (1-0). Toch was er volop vertrouwen in het Alpenland, omdat de laatste vier wedstrijden de maximale score opleverde. De goede resultaten tegen San Marino, Litouwen en Estland bleken aanvankelijk echter zand in de ogen te hebben gestrooid.

Slovenië was namelijk vlijmscherp afgereisd naar Zwitserland. De Slovenen wisten dat ze bij een zege de tweede plaats zouden overnemen. Milivoje Novakovic zette de bezoekers op slag van rust op voorsprong. De 36-jarige spits van het Japanse Nagoya Grampus rondde een uitbraak van Slovenië op koelbloedige wijze af, zoals je het van een geslepen veteraan mag verwachten.

Vijf minuten na rust bouwde Slovenië de score uit via Bostjan Cesar. Slovenië rook de tweede plaats al, die aan het einde van de rit recht geeft op directe plaatsing voor het EK in Frankrijk. Zwitserland speelde tot de 0-2 niet zozeer slecht, maar wel bijzonder slordig. De Zwitsers mochten van geluk spreken dat doelman Yann Sommer aanvaller Josip Illic vervolgens van de 0-3 afhield.

Daardoor was er nog hoop voor de Zwitsers. Daar werd wat mee gedaan door twee invallers, die de Sloveense muur ten val brachten. Eerst punterde Drmic de aansluitingstreffer binnen, waarna Stocker voor de gelijkmaker aantekende. Het duel leek uit te lopen op een gelijkspel, maar Drmic had nog meer in petto. In de vierde (!) minuut van de blessuretijd hengelde hij hoogstpersoonlijk de drie punten binnen voor zijn land. Zwitserland zit door de zege stevig op de tweede plaats in Groep E, waarin Engeland eerder een ticket voor het EK veiligstelde