Stevens boekt cruciale en verdiende zege op HSV

16 mei 2015, 17:30   Bijgewerkt: 16 mei 2015, 17:55

Huub Stevens heeft misschien wel zijn belangrijkste wedstrijd van dit seizoen als coach van VfB Stuttgart winnend afgesloten. In de degradatiekraker was de ploeg van Stevens, die als hekkensluiter begon aan de voorlaatste speelronde, met 2-1 te sterk voor Hamburger SV. Door de zege klimt Stuttgart naar de zestiende plaats. SC Paderborn is de nieuwe rode lantaarndrager in de Bundesliga.

Stuttgart wist dat het erop of eronder zou worden tegen HSV, dat ook al het hele seizoen in de onderste regionen verkeert in Duitsland. De afgelopen weken werd het team uit Hamburg vaak geholpen door Gojko Kacar, die veel belangrijke doelpunten scoorde voor zijn ploeg. Tegen Stuttgart bewees de Serviër andermaal zijn waarde, door na twaalf minuten de 0-1 op het scorebord te zetten. Hij kopte een perfect aangesneden vrije trap van Rafael van der Vaart tegen de touwen.

Die goal was tegen de verhouding in, want Stuttgart was het team dat uitstekend begon. Gesteund door de fanatieke fans gingen de mannen van Stevens dan ook op zoek naar de gelijkmaker en die kwam een kwartier later. Christian Gentner was allert en schoot van dichtbij de bal hard door de benen van HSV-keeper René Adler. Stuttgart liet het daar niet bij zitten en kwam zeven minuten later al op voorsprong. Martin Harnik, de laatste weken met zijn doelpunten onmisbaar voor Stuttgart, werkte bij de tweede paal met zijn linkervoet een hoekschop tegen de touwen: 2-1. Met die goal draaide hij het duel helemaal om.

Na rust moest HSV dus alle zijlen bijzetten om nog wat tastbaars over te houden aan de degradatiekraker, maar het was de thuisclub dat het sterkste team bleef. De prima spelende Filip Kostic en Harnik kregen goede kansen om de marge om de marge te vergroten, maar zij lieten dat na. Voor de uitslag maakte dat echter niet meer uit, omdat het onthutsende HSV in de tweede helft niet meer scoorde. HSV staat nu zeventiende en moet vrezen voor degradatie. Die Schwaben krijgen volgende week bij Paderborn de kans om de klus definitief te klaren.

Hannover had voor vandaag 31 punten en moest dan ook eigenlijk stunten op bezoek bij FC Augsburg, dat vorige week nog wist te winnen bij Bayern München. Voor Augsburg was het eveneens een belangrijke speelronde, in de strijd om de Europese tickets. Toch was het Hannover dat het beste aan de wedstrijd begon. Via Lars Stindl kwam het na 24 minuten op voorsprong. Paul Verhaegh, die tegen Bayern nog faalde vanaf elf meter, trok de stand nog voor rust gelijk vanaf de strafschopstip. Na de pauze ging het echter alsnog mis voor Augsburg, toen wederom Stindl kort na rust de 1-2 maakte. Hannover mag door de driepunter weer volop hopen op lijfsbehoud.

Paderborn is de nieuwe nummer laatst op het hoogste niveau in Duitsland. De promovendus kreeg vanmiddag bij het dolende Schalke 04 een behoorlijke tik te verwerken, omdat Klaas-Jan Huntelaar met een late goal Paderborn met nul punten naar huis stuurde: 1-0.