Groep A: Tsjechië niet langs Letland, IJsland wint wel

28 maart 2015, 19:51   Bijgewerkt: 29 maart 2015, 12:59

Tsjechië is niet langer zonder puntenverlies in groep A van de kwalificatiecampagne voor het EK 2016 in Frankrijk. De formatie van bondscoach Pavel Vrba stelde zaterdag voor eigen publiek in Praag teleur met een 1-1 gelijkspel tegen Letland. IJsland zegevierde eerder op de dag met 0-3 bij Kazachstan.

Tsjechië mag zich achteraf zelfs in de handen wrijven met een punt, aangezien het lang met 0-1 achter stond. De gelijkmaker viel pas in de extra tijd. Vaclav Pilar, in september eveneens in blessuretijd al de beul van Oranje, zorgde in een rommelige situatie al glijdend voor de 1-1 voor de Tsjechen. Het thuisland ging zelfs nog bijna met de drie punten aan de haal, maar in de slotseconde had PEC Zwolle-speler Tomas Necid geen geluk in de afwerking.

Kort voor de gelijkmaker van Pilar was Tsjechië nog aan de 0-2 ontsnapt. Keeper Petr Cech was ver uit zijn doel en dus besloot Valerijs Sabala het van afstand te proberen. Zijn schot ging maar net langs de verkeerde kant van de paal. Letland was in de dertigste minuut op 0-1 gekomen. De bezoekers kwamen er snel uit na een slordige vrije trap van de Tsjechen en scoorden via Aleksejs Visnakovs. Bij de Letten had VVV-speler Vitalijs Maksimenko een basisplaats.

Tsjechië blijft ondanks het puntenverlies lijstaanvoerder in de groep, met dertien punten uit vijf wedstrijden. IJsland kwam eerder op de dag op twaalf punten, door te winnen in en tegen Kazachstan. De ploeg van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson zegevierde in Astana met 0-3 over het bescheiden voetballand.

Eidur Gudjohnsen, inmiddels 36 jaar oud, opende in de twintigste minuut de score. De oud-speler van onder meer PSV, Chelsea en FC Barcelona scoorde op aangeven van voormalig AZ-speler Johann Berg Gudmundsson en tekende daarmee voor zijn 25ste interlandgoal. Birkir Bjarnason kopte twaalf minuten later uit een vrije trap van Gylfi Sigurdsson de 0-2 tegen de touwen. In blessuretijd bepaalde Bjarnason de eindscore met een van richting veranderd schot op 0-3. Bij IJsland had Ajacied Kolbeinn Sigthórsson een basisplaats, hij werd in de zeventigste minuut gewisseld.

Nummers drie Nederland (zes punten) en vier Turkije (vier punten) staan later op de avond tegenover elkaar in Amsterdam. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt in de ArenA.