Groep D: Milik helpt Polen langs rivaal Duitsland

11 oktober 2014, 22:39   Bijgewerkt: 12 oktober 2014, 00:19

In Polen zal tot diep in de nacht flink gefeest worden. De nationale ploeg boekte zaterdag in Warschau een EK-kwalificatiezege op aartsrivaal Duitsland. De wereldkampioen werd met 2-0 verslagen, door goals van Ajacied Arek Milik en Sebastian Mila.

Daarmee staat het aantal nederlagen van Duitsland als viervoudig wereldkampioen al op twee. Vorige maand nam Argentinië in een oefenwedstrijd al revanche (2-4) voor de verloren WK-finale in Brazilië. Tussendoor won de formatie van bondscoach Joachim Löw in de EK-voorronde wel met 2-1 van Schotland.

In Warschau kregen de Duitsers een Pools lesje in effectiviteit. Het thuisland had aan twee kansen voldoende om twee keer te scoren en daarmee de drie punten naar zich toe te trekken. Ajacied Arek Milik opende in de 51ste minuut de score. De spits kopte raak uit een voorzet van Lukasz Piszczek.

Duitsland ging meteen op jacht naar de gelijkmaker en bracht de geboren Pool Lukas Podolski binnen de lijnen. Die was in de tachtigste minuut dicht bij de 1-1; zijn volley spatte uiteen tegen de lat. Acht minuten later werd aan de andere kant wel gescoord. Sebastian Mila trof doel na voorbereidend werk van Robert Lewandowski, die zijn directe tegenstander in een duel op kracht aftroefde. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Polen van Duitsland heeft gewonnen.

Polen was de kwalificatiecyclus voor Euro 2016 begonnen met een 0-7 overwinning op Gibraltar. Laatstgenoemde land kreeg er eerder op de avond in en tegen Ierland opnieuw zeven om de oren (7-0). Binnen achttien minuten stond het al 3-0 in Dublin. Dat kwam door een hattrick van Robbie Keane. De 34-jarige spits vestigde daarmee een record wat betreft EK-kwalificatiewedstrijden. Hij nam de mijlpaal over van Marco van Basten, die op 19 december 1990 tegen Malta drie keer scoorde in de eerste 23 minuten.

In de eerste tien minuten van de tweede helft liep Ierland van 3-0 uit naar 7-0, door goals van James McClean (2), Jordan Perez (eigen doelpunt) en Wesley Hoolahan. De eigen treffer van Perez was koddig. Nadat hij misgreep bij een Iers schot, schoot hij de bal in de kluts fraai in eigen doel.

Na twee speeldagen hebben Ierland en Polen de volle zes punten in groep D. Duitsland en Schotland hebben er drie. De Schotten pakten vanavond hun eerste punten, door Georgië thuis met 1-0 te verslaan. Een eigen doelpunt van Akaki Khubutia in de 28ste minuut bleek beslissend. Bij Georgië had Vitesse-spits Valeri Kazaishvili een basisplek.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen